Mandelkaka, svartvinbärsorbet, äppelpure och äppelchips

Fortsättning på senaste inlägget "Mandelkaka me citron och kanel, osv..."

Svartvinbärsorbet:
1000g svartvinbär pure 10% socker
600 g sockerlag
saft av ca 2 citroner
4 stora gelatinblad

* Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
* Ta upp gelatinbladen, krama ej ur dom och häll på 1 dl avpureen och värm den i mikrougn tills de blir varm.
* Tillsätt resterande ingredienser och frys till sorbet.

Äpplechips:
*sätt ugnen på 75 grader.
*koka sockerlag, lika mkt vatten som socker.
*skiva gröna äpplen så tunt som möjligt.
*Lägg skivorna i sockerlag, sedan på en plåt och gradda ca 3-4 timmar i ugen.

Äppelpure:
1000g skalade urkärnade äpplen
1 dl citronsaft
300gram socker
1 vaniljstång
calvados om de finns

* "koka" äpple, märgen från vaniljstången och citronsaft i en plastskål i mikrougn tills äpplen faller sönder.
* Mixa till en pure med socker och smak tillsätt med spriten.
* Kyl ner i kallt vattenbad och förvara i kylen tills serveringen.

Mandelkaka med citron och kanel:
ca 12 bitar
8 ägg
4 dl florsocker
1 citron, rivet skal
1 tsk malen kanel
250 gram mald mandel
1 vaniljstång
olja till formen
3 msk florsocker

*Sätt ugnen på 175 grader
*Fördela ägg gulor från ägg vitor, spara vitorna!
*Rör ihop florsocker och äggula till en slät smet, tillsätt citronskal, kanel och mandel.
*Skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i smeten.
*Vispa vitan till ett fast skum, rör den försiktigt ner i mandelsmeten.
*Smörj en sockerkaksform och häll i smeten.
*Grädda ca 50 min, låt kakan sedan svalna och sikta över florsocker innan servering.

Hoppas de smakar! ;D
Kramisar, Steffie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0