Nyårs meny

 


//: Stephanie


Strax dags, God jul!



Då var det inte långt kvar tills det var Julafton, så tänkte därför passa på att önska er alla en riktigt God Jul till er alla! Du har väl inte glömt ställa ut mjölk och kakor eller kanske lite tomte gröt till tomten ;)

Jullov!

Dan före dan före doppardagen!
Då var det Jullov för min del (:
Halva tiden är avklarad redan ;o
Fick en julklapp på praktiken, en ask praliner och en kokbok ;D
Kanske smyger in en nyårs meny om jaghar tid :D
/Steffie

Jul cocktails

Här kommer lite tips på julkocktails som ja hitta i min drink bok ;D
För alla 18år och upp! Går alltid att dekorera barnens glas på samma sätt!

Tomtekyss
4cl vodka
Häll i vodkan i ett högt glas fyll sedan upp med julmust.
Rör om och dekorera med en skumtomte på glas kanten.

Christmas Martini
4cl absolut Mandrin
2cl kakaolikör
Rör med is och sila upp i kylt cocktailglas med pepparkakskant.
Garnera med ett apelsinskal.

Christmas Caipirinha

Skär en halv clementin i små bitar och lägg i en tjock bottnat whiskeyglas.
Tillsätt 2 tsk socker eller honung. Mudla/mosa med mortelstöt.
Häll på cl Captain Morgan Spiced rum. Rör om ordentliget.
Fyll glaset med is och servera med sked.

White Rudolph
4 cl vit glögg
2cl Absolut Mandrin
Bygg ingridienserna över is och vrid ett apelsin skal över.
Garnera med ett apelsin skal på glas kanten.

Tips till Julbordet

Delar med mig av lite tips på vad som kan finnas på julbordet.
Nu närmar sig julen med stora steg, bara 5 dagar kvar!
Kanske hittar du något nytt tills i år eller något du kanske glömt att fixa?

Varma rätter
Janssons frestelse, Skink frestelse, Kokt potatis, Prinskorv, Julkorv, Köttbullar, Revbenspjäll, Morotslåda, Kålrotslåda, Gris fötter, Gris huvud, Mini piroger, Västerbottenpaj, Kräft & strömmings låda, Rökt ål, Omelett, Risgrynsgröt, Lutfisk, Lökgratäng, Potatisgratäng

Kalla rätter
Julskinka, Kalkon, Ägg halvor, Olika sorters korv, Minst 5 olika sorters sill, Sillsallad, Varmrökt Lax, Kallrökt lax, Gravad lax, Lax rullar, Lax mousse, Olika sorters patéer, Sylta, Ärtor, Svartvinbärsgelé, Senap, Saltgurka,  Rödbetssallad, Mimosasallad, Legymsallad, Bacon inlindade fikon, Leverpastej, Ris a la Malta, olika sorters ostar, Röd kål, Brud kål, Hovmästarsås/Gravlaxsås

Dessert
Lussebullar, Pepparkakor, Pepparkakshus, Ostkaka m. saftsås, Ost & kex, knäck,Nötter, Fruktkaka, kanelkaka, After eight kaka, ischoklad, olika sorters kola (tex vanilj, lakrits & gräddkola), Winernougat, tryffel, rocky road, saffransmaränger, Brända mandlra, Mint kyssar, Mozart kulor, Rischoklad, Marsipan figurer, Skumtomtar och annat godis, choklad doppade frukter & marshmallows.

Tillbehör
Julknäcke, Vörtbröd, Smör, russin & Mandel till glögg

Dryck
Mjölk, Loka, Juice, Läsk, Mumma, Snaps, julcocktails, glögg, Julöl, Julmust

Hoppas du hittade något nytt och intressant att ha med i år på julbordet!
Ho ho ho Stephanie (:

Tomten hälsar på.

Hohhoho, nu kan man verkligen säga att julen närmar sig!
Idag var nämligen tomten på Q-med och åt jultallrik, en mindre variant av julbord helt enkelt.
De bjöd även på lingon mousse till dessert (:
Själv fick jag äran att sälja julmust & julöl under lunch ruset.


Q-med mix

Huuuuh, då hade man inte gjort ett inlägg på ganska precis en vecka.
Har inte så mycket att bjuda på just nu mer än vad som hänt på praktiken.
Förra veckan 8/12 erbjöds de grötfrukost, vörtbröd, julskinka & julmust (:
Sen dukade jag upp för en 3 rätters middag (Q-med catering)
Dagarna går riktigt fort, fick mig även ett smeknamn "Flag girl".
Denna vecka har som sagt precis börjat och igår och idag förberädde vi mat för ca 400 poliser.
Bl.a kyckling rullar, tzatsiki & grekistsallad. Dagens lunch blev vårrullar, en kryddig soppa, gulash, samosas, pasta & någon skink liknande sås.
Har även gjort 379 biffar exakt med Mange på knappt en timme (: riktigt starkt gjort av oss ;)
De va allt för denna gång.





Chokladiga rispuffar

Lika choklad sugen som jag? (:
Eller bara sugen på att göra ett enkelt julgodis?
Då har du hittat rätt. Idag bjuder jag på chokladiga rispuffar.

175 gram ljus block choklad
3 ½ dl ris puffar

1. Smäll chokladen i vatten bad
2. Tillsätt ris puffarna och blanda.
3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper
4. Ställ in i kylen en stund och låt stelna
5. Bryt sedan den stora rispuff kakan i mindre bitar.



Färdigt!


Kram, Stephanie

Vecka 3 (:

Hejsan hoppsan alla glada bloggers! Stephanie här!
Är nu inne på praktik dag nummer 2 på tredje veckan på Q-med!
De går framåt trots att de är väldigt segt att gå upp på morgonen, men de funkar.
Personalen är toppen, väldigt pratglada trots att vissa dagar kan vara väldigt långa, tråkiga och tröttsamma.

För er som inte vet så funkar resturangen på Q-med lite mer som en storkök.
De utför även cateringar och festvåningar för er som är intresserade. Q-med har plats för 400 gäster.
Dagens arbete: broccoli biffar, förbereda dagens sallad, a par tillbehör, medelhavsbuffé för 14personer med stina, ha hand om matsalen, plocka lite disk. Helt okej dag. Arbetsuppgifterna varijerar såklart varje dag beroende på vad som tar längst och mest tid att till laga och förbereda.

På bilden har vi dagens sallads buffé med räkor, crab fish & parmaskinka.

Saffrans skorpor med mandel

Sugen på något saffrans liknande?
Testa då dessa skorpor! (:

Saffrans skorpor med mandel

Ca 50 st

200 gram skållad skalad mandel
200 gram smör
1 ½ dl strösocker
4 ägg
2 paket saffran (1 gram)
2 msk hett vatten
7 ½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

1. Rosta mandlarna i en torr stekpanna i några få minuter.
2. Rör smör och socker pösigt i en matberedare. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.
3. Häll saffranet i ett högt glas och lös upp det i hett vatten och blanda ner i äggblandningen.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ned det i äggblandningen. Häll ut smeten i en bunke och rör ner mandlarna för hand så de inte går sönder. Blanda väl.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till en längd ca 30cm lång. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Platta till degen med handen.
6.Grädda mitt i ugnen ca 10min, sänk till 175 grader och grädda ca 15 min till.
7. Tag ur och skär längderna i sneda bitar, lägg dom på plåten med snittytan uppåt och torka ca 40min i 100grader.



/ Stephanie

Ny header!

Ny header till bloggen gjort av bästa Emelie G<3
http://superklok.blogg.se
Kommer inom kort att sättas in.
Vad tycks?



Puss, Stephanie

EkebyLadyKiller

Varför heter då bloggen EkebyLadyKiller?
Ekeby står för Ekebygymnasiet & Lady killer är en drink.
Denna drink är en av många drinkar vi har testat på att göra på Bartekninken.
Så idag bjuder jag på en Exotic gin drink för alla 18+!

Lady killer
2cl gin
1 cl coin treau
1cl apricot brandy
3cl passionsfrukts juice
3cl ananas juice

Garnityr
2 gröna cocktalbär
mynta

1. Mät upp alla ingridienser
2. Skaka i en shaker
3. Häll upp i champange glas
4. Dekorera med 2st gröna cocktailbär och mynta.
5. Servera! :D

Tjing / Steffie

Stephanie Möller!

Chacha bloggen!
Kände för ett litet inlägg så tänkte berätta lite kort om mig.
Som sagt, mitt namn är då Stephanie för er som inte visste de sen tidigare.
Är 18 härliga höstrar & bor i Uppsala.
Pluggar 3e och sista året på Ekebygymnasiet som kockatör.
Det innebär att jag pluggar till kock och har även några extra kurser i servering, drycker och barteknik.

Varför valde jag att gå hotell & resturang linjen i Uppsala på Ekebygymnasiet?
Sökte till Ekeby för de var den närmaste skolan med HR linje. Jag valde att gå HR eftersom jag gillar att laga mat. Fick även en chans att lära känna nya människor eftersom jag tidigare gick högstadiet i Enköping.

Vilka tillvals ämnen har jag haft under min tid på Ekebygymnasiet?
Bordsdekorationer: fick bland annat lära sig lite hur man gör kransar, blombuketter på ett snyggt sätt.
Bageri: vi bakade lussebullar, pepparkakor, massa annat gott & hade en "buffé" med sju sorters kakor.
Kött och delikatess: lite av de vi fick göra var sallader, kladdkakor, grilla kyckling, stycka gris, lamm & nöt.
Riktigt nöjd med mina val måste jag säga! (:

Aktuellt just nu:
Praktik på Q-med sen 2 veckor tillbaka.
Fixa ny blogg design.
Det var allt för denna gång, kramar!


Farmors goda köttbullar

Sugen på hemma gjorda köttbullar till jul? - Självklart!
Här bjuder jag på ett smaskigt recept.
Köttbullarna blir riktigt saftiga och goda.
Rekomenderar dom starkt!

Farmors goda köttbullar

ca 4 port.

Ingredienser:
500 gram köttfärs
1 ägg
1,5 dl grädde
1 kokt potatis
1 lök
1 tsk salt
1 tsk peppar

Steg för steg
1. Riv lök och den kokta potatisen på riv järn.
2. Blanda färsen med ägg, grädde, potatis, lök och kryddor.
Smeten ska vara lös och nästan svår rullad.
3. Prov stek en köttbulle i smör och smaka av så att kryddningen är bra.

Juliga kramar Stephanie


RSS 2.0