Chokladbakelse med päronsås, grenadin & äppelmousse

Till de karamelliserade päronen:
2st päron
1 msk smör
3 msk strösocker
2 cl päronlikör eller ½ dl päron cider

* Bryn pärontärningarna i smör, strö över sockret och bryn tills päronen är gyllenbruna.
* Häll på päronlikör och flambera, skaka  så att tärningarna delar på sig och låt svalna.

Till chokladmoussen:

2 dl vispad grädde
90gram mörk finhackad choklad
1 msk smör
3st äggulor
½ vaniljstång
päronlikör
*Vispa grädden, smält choklad i vatten bad tillsammans med smöret.
*Vispa äggulorna tills de blir vit och pösig tillsammans med vaniljstångens innehåll.
*Vänd samman äggen, chokladen och grädden och blanda försiktigt ner likören.
* Vänd ner päron tärningarna moussen och fyll metallringar eller portionsformar, ställ sedan i kylen.

Päronsås:

3 dl vatten
2 dl farin socker
1 msk färskriven ingefära
2 msk färsk pressad limsaft
1 st päron, skalat och fint tärnat
konjak
*Koka upp allt utom konjaken, sjud tills lgen tjocknar och päronen börjar bli genom skinliga.
*Tillsätt likören och låt såsen svana.

Grenadin & äppelmousse:
4dl äppelpuré
1 ½ dl grenadin
200 gram florsocker
7 gelatinblad
½ liter vispgrädde
3dl kesella
* Lägg gelatinblad i vatten!
* Blanda grenadin & äppelpuré, florsocker, kesella och gelatin.
* Värm lite lätt i mikron åh rör om så gelatinet smälter
*Avsluta ed att vända i vispad grädde

På bilden har vi garnerad med granat äpple och riven choklad :D

Petit - choux med blåbärs fyllning

Petit - choux med blåbärs fyllning
140 gram mjöl
1,25 dl vatten
1,25 mjölk
5 gram salt
110 gram smör
250 gram ägg
OBS! För att lyckas bra måste du följa receptets mängd exakt!
*koka upp vatten, mjölk, smör, salt och tillsätt mjöl på en gång, rör om.
* tillsätt ägg, ett i taget, spritsa sedan ut smeten i önskad figur och grädda ca 20 min på 160 grader.

Fyllning:
1 dl créme fraiche
1 dl kesella
1 dl blåbärsylt
*blanda ihop alla ingredienser, tillsätt socker om de blir för surt.

Va lite uttråkad en kväll när det inte fanns så mycket att göra så jag bjöd en petit choux på skönhets behandling ^^ Här kommer resultatet, är man lätt road så är man ;)

Före:

Lite senare:

Efter:

Mandelkaka, svartvinbärsorbet, äppelpure och äppelchips

Fortsättning på senaste inlägget "Mandelkaka me citron och kanel, osv..."

Svartvinbärsorbet:
1000g svartvinbär pure 10% socker
600 g sockerlag
saft av ca 2 citroner
4 stora gelatinblad

* Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
* Ta upp gelatinbladen, krama ej ur dom och häll på 1 dl avpureen och värm den i mikrougn tills de blir varm.
* Tillsätt resterande ingredienser och frys till sorbet.

Äpplechips:
*sätt ugnen på 75 grader.
*koka sockerlag, lika mkt vatten som socker.
*skiva gröna äpplen så tunt som möjligt.
*Lägg skivorna i sockerlag, sedan på en plåt och gradda ca 3-4 timmar i ugen.

Äppelpure:
1000g skalade urkärnade äpplen
1 dl citronsaft
300gram socker
1 vaniljstång
calvados om de finns

* "koka" äpple, märgen från vaniljstången och citronsaft i en plastskål i mikrougn tills äpplen faller sönder.
* Mixa till en pure med socker och smak tillsätt med spriten.
* Kyl ner i kallt vattenbad och förvara i kylen tills serveringen.

Mandelkaka med citron och kanel:
ca 12 bitar
8 ägg
4 dl florsocker
1 citron, rivet skal
1 tsk malen kanel
250 gram mald mandel
1 vaniljstång
olja till formen
3 msk florsocker

*Sätt ugnen på 175 grader
*Fördela ägg gulor från ägg vitor, spara vitorna!
*Rör ihop florsocker och äggula till en slät smet, tillsätt citronskal, kanel och mandel.
*Skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i smeten.
*Vispa vitan till ett fast skum, rör den försiktigt ner i mandelsmeten.
*Smörj en sockerkaksform och häll i smeten.
*Grädda ca 50 min, låt kakan sedan svalna och sikta över florsocker innan servering.

Hoppas de smakar! ;D
Kramisar, Steffie

Mandelkaka med citron och kansel, osv..

I resturangen på onsdag kvällarna kör vi samma meny 2 veckor i rad och vissa gånger hinner man med att göra mer än andra gånger. På denna dessert har jag faktist bild bevis och de är en stor skillnad. Tänkte slänga ut recept på dessa i nästa inlägg :)

Mandelkaka, svartvinbärsorbet, äppelpure och äppelchips

Resturangkväll 1:

Resturangkväll 2:

Rödtunga, pressad potats & vitvinsås på bild

Rödtunga, kräftor, pressad potatis, fänkål, sparris och vitvinsås!
Hittade bilden i min mobil när jag la in andra bilder.
Detta är också en rätt som till lagats i kvällsresturangen.
Väldigt enkel maträtt och ändå så otroligt god ;)


Friterade Pommes!

Hur gör man pommes själv på bästa sätt?
Du tar fram några bakpotatisar åh skivar bort kanterna,
sedan delar du potatisen så de blir tändsticks formade,
för fritera dom några stycken i tagen på ca 150 grader,
fritera de ytterliggare en gång på ca 180 grader tills de fått färg,
lägg pommesarna på ett papper så fettet sugs upp åh salta!
Färdiga att servera! :D


30 mars

Jahapp klockan är då 00.35 och jag är inte ett dugg trött.
Funderar på att slänga in nå recept på några godsaker.
Ikväll/ får det bli förra onsdagens desserter från kvälls resturangen!
Åh i detta inlägg bjuder jag på en a la carte rätt på bild (:
Vinkelivink, Stephanie!

Friterad potatis, oxfilé med bacon,cocktailtomater, champinjoner, pepparrot åh dijonsås.





Helt vanlig måndag?!

Åh så var det slut på denna helg och vi börjar med en ny skol vecka, jippi! :D
Måndagen började men en lektion i drycker där vi provade på ett shiraz vin, 9 öl sorter och 4 cider.
Resten av dagen bestod av genom gång av islam och redovisning av praktiken.
Vad ska man mer säga? Jo, på onsdag ska jag och Evelina till Uven och dela med oss lite om varför vi valde att gå servering/kock utbildning. Efter de blir de en kväll i resturangköket med HR08A!
De va allt för mig, tack åh hej!
Vinkelivink, Stephanie (:


Choklad tosca

Choklad tosca
Smet:
4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 gram smör

Glasyr:
75g smör
2 dl socker
1 ½ dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokosflingor

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker.
3. Blanda ner resterande ingeidienser, smöret sist.
4. Grädda ca 15 min
5. Blanda undertiden alla ingredienser i en kastrull och sjud ca 5 min.
6. Bred på glasyren på kakan när den gräddats i 15 min och grädda ytterligare 5 min.
7. Låt kakan svalna och skär upp i bitar (:



*OBS! Socker Bomb!*
Vinkelivink, Stephanie

Lunch@Ekebygymnasiet!

Du har väl inte glömt att du kan boka bord till en smaskig lunch!
I köket har vi min klass HR08A!
Såhär kan en dagens se ut (:


Kvällsresturang@Ekeby

Hejsan Hoppsan!
De två senaste onsdagarna har det tilllagats mycket goda förrätter, varmrätter och desserter i resturang köket på Ekebygymnasiet. Jag hoppas verkligen inte du missat detta! Isåfall skulle jag rekomendera att boka ett bord direkt! Endast onsdag kvällar.
Bilden bjuder på två härliga förrätter!


Tequila drinkar!

Hejhej, Stephanie här!
Javisst har jag vart dålig på att uppdatera de 2 senaste veckorna och de är jag hemskt ledsen för.
Ska självklart ändra på detta så fort som möjligt. Åh eftersom det är lördag så är det dags för veckans drink!
Idag tänkte jag bjuda på Tequila drinkar! (:

Margarita
(är en p-d-c drink och skakas)
2,5 cl tequila
1,5 cl cointrean
2cl lime juice
saltkant på margerita glas och garneras med limeklyfta.

Tequila Sunrise
(long drinks och byggs över is)
4 cl tequila
fyll upp med apelsin juice
toppa med gernadin
garnera med apelsin skiva

LongIsland IceTea
(longdrink och byggs över is)
2 cl vodka
2cl gin
2cl ljus rom
2cl tequila
2cl ciontrean
2cl limejuice
fyll upp med coca cola
pressa i limeklyfta & garnera med lime klyfta

Veckans drinkt + dagens planer

Hejsan hoppsan / Godmorgon!
Stephanie här (;
Dagens planer:
1. Slänga ut drink recept
2. Studentkryssning!
Behöver nog inte säga så mycket mer än så.

Idag tänkte jag bjuda på två vodka drinkar! ;D

Isbjörnen (Blue lagun)
är en longdrink och byggs på is i high ball glas
2cl vodka
1cl blå curacao
fyll upp med fruktsoda
dekorera med citronskiva

Sex on the beach
longdrink som bygges på is i high ball glas
2 cl vodka
2 cl peachtree
fyll upp med:
½ apelsin juice
½ tranbärsjuice

Scampi, struts & resturangkök

Jahapp, då va man som sagt tillbaka från sportlovet också!
Skol veckan vart grymt kort, 3 dagar om man ska vara exakt.
Under denna vecka har många i klassen hunnit göra religion tenta & naturkunskaps prov om sopor (y)
Vi körde även vårat första kväll i resturangen. Gick grymt bra och vi fick mycket beröm för vår mat.
Jag testade på både scampi och struts för första gången (y)
Becca & jag skötte fisk spisen och fick faktist iväg några tallrikar tagliatelli med scampi och vitvin smör sås.
Hörde även en fågel viska i mitt öra att samma rätt kommer att finnas nästa onsdag så sätt fart och boka bord på Ekebygymnasiet! Hoppas vi ses där, tingeling mvh Steffie (:


Asiatisk rätt

Fick hjärnsläpp på mat rättens namn, men här kommer receptet på den.
För 4 portioner behöver du följande:
400 gram strimlad skinka (fläskkött)
4 dl ris
200 gram wokgrönsaker
120 gram Oyster & garlic wok sause

Gör följande:
1. koka riset
2. stek de djupfrysta grönsakerna 6-8 min i olja
3. stek köttet och häll sedan i med grönsakerna och tillsätt såsen.
4. Rör om och se till att grönsakerna blivit helt genom tidnade.
5. Klar för servering! ;D


Lasange a la Möller (;

Lasange på familjen Möllers vis ^^

Detta behöver du:
750 gram köttfärs
2 st morötter
1 st buljongtärning
500 gram passerade tomater
1 dl grädde
9 st lasangeplattor
riven ost

Bechamel (ost sås):
75 gram smör
4 msk Mjöl
7 dl Mjölk
2 dl Ost

* Sätt ugnen på 200 grader.
* Riv morötterna och bryn köttfärsen, blanda sedan i morötterna.
* Strö över buljongtärningen över färsen.
* Tillsätt passerade tomater, grädde och mjölk.
* Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjöl och tillsätt mjölk.
Sjud ca 4-5 min. Rör om under tiden och tillsätt sedan osten.
Krydda lite försiktigt med muskot, salt & peppar
* Varva sedan ostsås, lasangeplattor och köttfärs.
Börja och avsluta med ostsås och toppa med ost.
* Grädda 40-45min.

Smaklig måltid!


Korvstroganoff (:

Korvstroganoff
ca 6 port.
800 gram falukorv
4 dl grädde
1 dl mjölk
4 msk tomatpure
2 lökar

* Strimla falukorven och hacka löken.
* Fräs lök, till sätt sedan korven.
* Häll på tomatpure och tillsätt vätskan, rör om.
* Salta & peppra om de behövs efter egen smak
* Värm på ca 2 min, sedan är de klart för servering! :D


Kyckling filé i tomatsås

Kyckling filé i tomatsås
6port.
900 gram kyckling filé
smör
500 gram passerade tomater
salt
peppar
2 st morötter

* Smörj en ugnsäker form.
* Skiva morötterna i önskad storlek.
* Lägg i filéerna, häll på passerade tomater, lite salt, peppar och morötter.
* Grädda ca 50 min.

Smaklig måltid mvh Steffie!


Middags tips?!

Vad har vi då på denna bild?
Fransk potatisgratäng med kassler och lite grönsaker.
Vad ska man säga om denna rätt, recept på gratängen finns lite längre ner på bloggen.
Kasslern serverades kall, men går även att värma i ugn med en ost och ananas skiva på (y)
Tjingeling!

potatisgratäng i två varianter

Potatisgratäng med buljong
4 port.
800 gram mjölig potatis
1 liten pujolök
2 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl grönsaksbuljong
2 msk smör

* Sätt ugnen på 200 grader
* Skala och skiva potatisen i ½cm tjocka skivor.
* Skölj och hacka purjolöken.
* Varva potatis, purjolök, vitlök, salt och peppar i en smord ungsäker form.
* Häll på buljong och fördela smöret i klickar.
* Grädda mitt i ugnen 40-50min.


Fransk potatisgratäng
4 port.
800 gram mjölig potatis
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl riven ost
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör

* Sätt ugnen på 200 grader
* Skala och skiva potatisen i ½cm tjocka skivor.
* Lägg potatis, salt, peppar, grädde, ost och vitlök i en skål och rör om.
* Häll i en smord ungsäker form och klicka på smör.
* Grädda ca 50 min.


Smaklig måltid! ;D
/Stephanie


RSS 2.0